Zeilen bij de WvS

 

Wil je leren zeilen of ben je al een ervaren zeiler en ben je werkzaam bij de KLM of bij een van de dochterbedrijven?

Dan ben je van harte welkom om bij ons te komen zeilen!

Jouw gezinsleden zijn uiteraard ook van harte welkom!  

 

Wat kun je bij ons doen?
Bij ons kun je leren zeilen. We hebben een goede basisopleiding die je in staat stelt om veilig een zeilbootje mee te kunnen nemen. Daarna kun je je nog bekwamen in het wedstrijdzeilen, spinakeren, trapezewerk, laservaren en/of varen met de kajuitboot van de WVS.
Als je je diploma haalt ben je 'schipper' en kun je zelfstandig met de verenigingsboten, de Spankers en de Randmeren, varen.

Hoe word ik schipper?
Als je nog nooit hebt gezeild, of je hebt weinig ervaring, dan kun je je aanmelden voor de basisinstructie.

We leiden je op tot zelfstandig schipper. Je kunt daarna gebruik maken van de vloot zonder extra kosten. Alleen voor gebruik van ons kajuitjacht vragen we een bijdrage. 
Ben je al een ervaren zeiler?  Dan is een volledige cursus natuurlijk niet noodzakelijk. Wel nemen we de tijd om je in te wijden in de WVS gewoontes. Je legt een zeilproef af en neemt minimaal vier keer deel aan de reguliere lessen. Doe je dit succesvol, dan ben je schipper en mag je gebruikmaken van de verenigingsboten, de Spankers en de Randmeren.

We geven les volgens het CWO-systeem en onze instructeurs zijn conform opgeleid.

Hoe meld ik me aan?
Klik hier en lees hoe je lid kan worden.

Kosten
Klik hier voor een overzicht van onze tarieven

Basisinstructie
De basisinstructie wordt op de dinsdag- en donderdagavonden gegeven van begin april tot eind september.

De avonden beginen om 18:00 uur en we gaan van het water af voordat de zon onder is.

In principe kom je 1 avond in de week. Een paar keer per seizoen wordt er een middag (in het weekend) lesgegeven. Dat geeft je de kans om langer achter elkaar te zeilen.
Je kunt op ieder niveau instappen. Je zit met 1 of meer leerlingen en een instructeur in een boot en leert het zeilen aldoende.

Elke les wordt nabesproken in ’t Kombuis, ons clubhuis, onder het genot van een kopje thee of koffie. Na afloop gaat de bar open.

Instructeurs

De instructie wordt gegeven door een ploeg van ervaren en enthousiaste instructeurs, allemaal vrijwilligers, die veelal ook zelf bij de WVS hebben leren zeilen en daarna de CWO opleiding tot instructeur hebben gevolgd.

Waar varen we?
De WVS ligt aan de Westeinderplassen aan de kleine Poel. De lessen worden voornamelijk gegeven op de kleine Poel en soms op de grote Poel. 

Vrijwilligers

Instructie, onderhoud en commissies, het wordt allemaal gedaan door vrijwilligers. Een paar keer per jaar doen we een beroep op je om mee te helpen met klussen, onderhoud van het terrein of van de vloot.
De kosten blijven laag, omdat we werken met vrijwilligers en we bijna alles zelf doen.

Klik hier voor meer informatie over de basisinstructie. 

Vloot
We beschikken over een royale vloot van Optimisten, Spankers, Randmeren, Feva's en Lasers (Vago's en "gewone"). De boten kunnen door iedereen worden gebruikt die de basisinstructie bij WV Schiphol met goed gevolg heeft doorlopen en Schipper is geworden.

Dat kost niets extra; behalve een handje helpen bij kleine onderhouds-werkzaamheden.
Sinds 2008 zijn we ook in het bezit van een kajuitjacht, een Jeanneau Sun Odyssey 26. Na wat extra lessen, waar we een kleine bijdrage voor vragen, kun je tegen een zeer schappelijke vergoeding dit jacht voor een dagdeel of zelfs enkele dagen meenemen, bijvoorbeeld voor een tochtje op de Hollandse Plassen, of naar het IJsselmeer.

Boot reserveren
Zie ‘reserveren boot’ in het menu van de Vloot op deze website.

Evenementen
Klik voor een uitgebreid overzicht op de activiteitenkalender van deze website.

Wedstrijden
De WVS organiseert met regelmaat verschillende wedstrijden:
- Handicap wedstrijden
- Onderlinge wedstrijden
- Match races
- 6 uurs van de westeinder

Handicap wedstrijden
Handicap wedstrijden zijn wedstrijden waarbij met verschillende soorten boten wordt gevaren. Om boten toch onderling te kunnen vergelijken en een winnaar aan te kunnen wijzen wordt de gevaren tijd gedeeld door de handicap. De handicap is een percentage dat aangeeft hoeveel sneller of langzamer je boot is dan de “standaard” boot. Er worden per seizoen ,op vrijdagavond of zaterdagmiddag, wedstrijden gevaren waaraan je mee kunt doen als schipper of als fokkemaat. De nadruk ligt op plezier in het zeilen door competitie. 

Onderlinge wedstrijden
Dit zijn wedstrijden die bepalen wie de clubkampioen wordt. De wedstrijden worden voor de club op de Kleine Poel gezeild. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de clubboten, Spankers en Randmeren dus. Afhankelijk van het aantal deelnemers worden 1 of 2 dagen gebruikt van een weekend. Op zaterdagavond is er de traditionele BBQ.

Matchracing
Matchracing is een soort afvalrace systeem waarbij 2 boten tegen elkaar varen elke keer. De winnaar gaat verder tegen de andere winnaars tot er uiteindelijk een overall winnaar aangewezen kan worden.

6 uurs van de Westeinder
Elk jaar organiseren wij de 6 uurs van de Westeinder. De inschrijving is open, dus deelnemers van buiten kunnen zich daar ook voor aanmelden. Als WVS Schipper kun je in overleg inschrijven om mee te varen met een verenigingsboot.