logo-wvschiphol
 
 
 
 
 

Jeugdtrainers gaan zeezeilen

Geplaatst op 09-08-2019  -  Categorie: Jeugd  -  Auteur: Vincent Gijlstra

‘Saevis tranquillus in undis’

Het plan 

Stadhouder Willen III van Oranje, verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema en natuurlijk een grote groep WVS’ers zijn ons al voorgegaan in hun tocht van ons kleine kikkerlandje naar dat eiland aan de andere kant van de Noordzee. Na er enkele jaren onderling over gesproken te hebben was het dan nu echt tijd voor ons om het kalme binnenwater van de Westeinderplassen te verruilen voor het ruime sop van de Mare Britannicum

Zaterdag 20 juli zouden we met een zeilboot van drieëndertig voet vertrekken naar Lowestoft, een Engels kustplaatsje ten zuidoosten van Norwich. Aangezien de dag begon met enkele onweersbuien en de daarbij behorende neerslag werd er besloten iets na het middaguur, vanaf de Oosterschelde te vertrekken naar de Roompotsluis.

De eerste stap

Eenmaal aangekomen op zee was de wind nog kalm en de golfslag rustig, deze rust werd echter kort verstoord door een marifoonbericht van de Kustwacht met een stormwaarschuwing. Ofschoon er eerst lacherig werd gedaan over deze waarschuwing omdat die niet in lijn leek te zijn met onze eigen waarnemingen, veranderde dat snel; de wind nam rap toe tot 33 knopen en de golven bereikte een hoogte van ongeveer 5-6 meter. Deze weersomstandigheden waren niet bepaald ideaal voor een groep gasten in een varende camper van Duitse makelij, met een overschot aan tabaksproducten maar een tekort aan zee-ervaring. Nadat het reven van de zeilen niet leidde tot het gewenste resultaat, werd na enkele zeemijlen gevaren te hebben besloten om terug te keren naar Oosterschelde. Terug op de Oosterschelde bleek de Zeelandbrug, door de harde wind, niet meer open te gaan en waren wij zodoende genoodzaakt, de nacht door te brengen in het pittoreske Zierikzee. In plaats van een grote pint of Guinness en een fish & chips bij de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club werd het een halfgekoeld flesje Jupiler van het door Arjen en Marleen uitgebate restaurant van WV Zierikzee en een zelfgemaakte pita varkensshoarma.

Het vervolg

Door studieverplichtingen en de Kaagweek waar door de meeste van ons acte de présence gegeven moest worden, bleek het qua tijd niet langer mogelijk om de overtocht te maken. Vandaar dat is besloten om rustig aan te doen en de volgende dag richting het Belgische Zeebrugge te vertrekken. De zee was op de Dag des Heeren een stuk rustiger en tegen het begin van de nacht hadden we Zeebrugge bereikt. Na de volgende dag als ware Hollanders over de Knokkense boulevard te hebben geflaneerd, zijn we vertrokken naar de geboortestad van collega-zeiler Michiel de Ruyter. Op dinsdag zijn we uiteindelijk weer vertrokken naar onze vertrekhaven in Sint-Annaland. Hoewel we dit jaar de overkant niet bereikt hebben, zullen we met de opgedane ervaring, volgend jaar weer een poging doen!

 

Vincent Gijlstra

Robert van der Horst

Jan-Willem Burggraaff

Boudewijn Gijlstra

Yuri Joosten